Блог Ремонти

Колко струва груб строеж на къща

Колко струва груб строеж на къща е главният въпрос провокирал следващите редове.

Хората днес имат възможност да избират как да построят своята нова къща, като всичко минава през първоначалната преценка. Грубият строеж на къщата представлява направата на конструкцията от нулата до момента, в който ще трябва да започне обзавеждането и окомплектоването. Някои бъдещи собственици избират строителна фирма за груб строеж на къща и да платят тази цена, а довършителните работи остават за по нататък.

Днес грубият строеж на къща още се среща като строителна услуга.

На някои собственици им е по-лесно да изберат да се построи къщата до определен момент и когато са готови да платят и за довършителните работи. Така цялата къща ще бъде завършена на два етапа. Редом с това, грубият строеж е поетапен процес, който включва всичко от изкопаването на основите до полагането на конструктивните елементи.

Ако се интересувате от цена за груб строеж на къща, то всяка една услуга, която строителната фирма предлага се оценява като отделен акт. Собственикът ще трябва да плати всичко. Затова той получава офертата от строителната фирма и може да си направи сметката, колко реално ще плати. При всички положение ще ви трябва калкулатор.

Когато виждате всяка една строителна намеса в ценоразписа, на вас ви става ясно какъв огромен и отговорен процес е строенето на къщата. Освен стандартните процедури, които и лаиците знаят има още много скрити от окото намеси, които трябва да се направят, за да се построи самото жилище. Имайте предвид, че процесът на домашно строителство може да варира в различните региони и в методиката от строител до строител, особено ако изграждате сложен дом по проект. Не забравяйте да преговорите с  вашия строител за неговите специфични политики и процедури.

Собствениците на бъдещата къща обичат да гледат как домът се сглобява, от изливане на основата, през създаването на скелета, до оформянето на дома. След като домът вече има своите стени, те започват да си представят как живеят в пространството и как ще го използват – да си представят какви мебели ще изберат, какви цветове за интериора, как ще забавляват с приятели и как ще има щастливи моменти като семейство там.

Да се върнем на цената обаче.

Още преди да се постави и една лопата в земята, собственикът ще трябва да плати множество такси и да получи документация разрешаваща му да строи. Нека прескочим тази част и се съсредоточим само в темата груб строеж на къща. Само с частта за изкопаването на основата има да се заплатят няколко процедури. След направата на машинните изкопи за фундаментите, направата на ръчните довършителни изкопи, следва извозването и депонирането на земните маси.

Кофражът за всички части от сградата също се заплаща. Леенето на бетона за всички части също влиза ценоразписа.  Работите свързани с хидроизолация и топлоизолация, шахтата с водопровода и каналите. Кофражът, армировката и бетонът по етажите. Тухлената зидария. Конструкцията, обшивката, изолацията, тенекеджийските услуги за покрива. Инсталацията на гръмоотвод. Сумата за изпълнение се увеличава с всяка една добавена услуга. В един момент цена от под 500 лв на квадрат е почти невъзможна.

Не се подлъгвайте по ниски цени за груб строеж на къща. Те може да идват от нелоялни фирми на пазара, които обаче няма да си свършат работата качествено. Това нещо няма как да го толерирате когато строите бъдещата си къща. Изберете строителна фирма от професионалисти с опит, за да съградите бъдещия Ви дом.